Köksliv

Såser är som förhållanden.

Kategori: Tankar

Såser är som ett förhållande, de behöver omsorg, utvecklas, bli bättre med tiden.
Så idag ska det pratas såser, varför ska de ta lång tid? varför ska man lägga mycket arbete på en sås? Varför ska man ens bemöda sig med såser?
För det första, en sås ska enligt mig göras alltid en dag innan, kanske lite överkurs kan tyckas men smakerna kommer fram MYCKET mer, sen sköter ju såsen sig själv när man väl har gjort själva grunden det enda du behöver hålla koll på är att såsen inte kokar torrt.
Mina såser brukar i regel ta mellan 1 till 3 timmar att göra, lite beroende på vilken sås man gör, gör du en rödvinsås, låt den koka i tre timmar sen smaka av med fond salt och peppar, gör man en kantarellsås gör samma sak fast allra helst dagen innan du ska servera den.
Så varför lägga tid på en sås? en Rödvinsås smakar mycket bättre, får rundare toner och smakar mer om du kokar den tre timmar istället för kanske en halvtimme, såser SKA TA TID!
En sås kan även rädda en hel rätt, misslyckas en komponent kan tallriken räddas av en fantastisk sås. Hjärtat i en tallrik består av potatisen och såsen PUNKT!
Kommentera inlägget här: