Köksliv

Välkommen!

Kategori: Tankar

Tänkte ta den som läser bakom dörrarna in till köket vad som händer bakom stängda dörrar, Vi börjar från början, upp klockan fem, vakna till liv, klä på sig, borsta tänderna, gå till tåget som går vid 6, kommer fram till jobbet vid 7 tiden, byter om. In genom köket, starta grillar, spisar, värmeskåp, sätt upp kantiner i kylrännan, checka micelistan (förberedelse listan) inför lunchen, Dra ut grejerna till micen ur kylarna, börja förbereda, Koka upp såserna man förberedde dagen innan till lunchen, smaka av, rätta till, smaka av, tills det sitter. Förberedelserna är det viktigaste man har, bra förberedelser är nyckeln till en bra service. kolla listan igen, Förbered allt som går att förbereda, in i minsta detalj, försök tänka ett steg före, försök tänka från värsta scenariot som kan inträffa. Är jag förberedd nog? Är allt uppsatt? Vad är klockan? När kommer gästerna? Klarar jag mig på en låda fisk idag eller behöver jag mer?

Tusen saker snurrar runt i huvudet samtidigt som man står och pillar med något. Klockan slår kvart i 11, en kvart kvar till lunchen början, frukost blir som vanligt en cigg och kaffe. Kommer in igen kollar av läget, har jag missat något? klockan slår 11, fem minuter går, de första gästerna har redan anlänt man börjar sakta trycka ut lunchen, en halvtimme till, kön börjar ringla sig ut till dörren, adrenalin påslag, pasta kommer upp i bongmaskinen, följt av burgare, och en chili, Nästa bong 2 burgare följt av tre burgare, flöljt av en kinabong på 6 olika rätter, nu fokuserar man stenhårt, tappar man fokus nu är man rökt på 2 sekunder, man känner balansgången, fokuserar för att inte tappa bort sig, förlorar man fokus förlorar man slaget, slaget om en lyckad service och nöjda gäster. Lunchen trappas ner, gästerna blir färre, man börjar plocka av lite smått, torkar spisen och bänken, tänker på micen inför imorgon, vad behöver jag förbereda idag för att hinna med i morgon? Man skriver listan, sen grönsakslstan följt av kött och fisk. Efter en lyckad service känner man ett otroligt lugn och en glädje utan motsvarighet, när man står där svettig och fokuserar och lyckas ta sig igenom utan att tappa fokus då är man ihamn, oftast. När servicen lugnar ner sig börjar man förbereda inför morgondagen, sedan går kvällskocken på, han gör samma sak. Man stämplar ut, byter om, tar en dusch och åker hem, upp vid 5 på mogonen igen..

Glöd Passion och Kärlek
Kommentera inlägget här: