Knivar att passa sig för
Kategori: Knivar
I knivdjungeln finns en hel uppsjö av knivar, hur väljer man rätt? vad ska man tänka på?
Finns en del saker jag tittar efter när jag köper en kniv, hur pass vass den är, vad för stål den har, hur hårt stålet är och framför allt, hur pass länge håller skärpan?
Finns en del saker jag tittar efter när jag köper en kniv, hur pass vass den är, vad för stål den har, hur hårt stålet är och framför allt, hur pass länge håller skärpan?
Det finns ju väldigt många märken i olika prisklasser, ganska många kända märken och det är framför allt de kända man bör passa sig för, därför att det finns bättre knivar i samma prisklass och ibland lägre.
Globalknivar; Dessa knivar framhäver sig själva att vara något extraordinärt på knivmarknaden, deras stål är mediokert härdas till runt 57 hcr vilket är ganska mjukt, ungefär som alla europeiska knivar trots att de är japanska, dom använder något väldigt difust stål som heter CrMoVa 18 detta stål är inget speciellt i sig över huvudtaget utan mer hemligt för att framhäva sig som något bättre än vad det är.
En global kockkniv 20 cm går på ungefär 13-1500 kronor i affären, min primära kniv som jag använder heter miyabi 6000 mct kostar runt 1300 och spöar global med hästlängder för den har bättre stål och härdas mer vilket gör att skärpan håller bättre.
En annan kniv att passa sig för är wüsthof, de knivarna är europiska och tillverkas i tyskland, tradionell design många modeller med knivhäl, tappar skärpan snabbt och är svåra att underhålla skärpan på och eggen förstörs snabbt på dessa,
Wüsthofs knivar ligger mellan 450- 1200 kronor för en kockkniv, beror på vilken serie man ska ha, vill du ha en europeisk kniv som håller skärpan bättre så ska du köpa victorinox, de knivarna kostar ca 550 och är mer glädje att använda än wüsthof.
Yaxell, bland de dyraste knivarna på marknaden, Kockknivarna ligger och dansar på 1300- 3500
Här skickar jag ut en varningssignal till folk, dessa knivar är överprisatta till tusen,
Varför? Knivarna tillverkas med damaskerat stål, vilket innebär att man laminerar mjukare lager stål runt kärnstålet, kärnstålet är t.ex vg10 stål lr sg2 etc. för att få ett mönster.
Yakxell zen; 37 lager stål, vg-10 stål. 1300:-
Yaxell ran 69 lager stål, vg 10 stål. 1600:-
Yaxell Gou 101 lager stål, sg2 stål. 2600 :-
Yaxell super gou 161, sg2 stål. 3500:-
Gou och super gou har samma kärnstål som min kniv jag främst använder, vg 10 stålet är sämre
Så vad gör denna damaskering? den gör absolut ingenting för knivens prestanda, kniven blir inte bättre över huvudtaget. Damsakering är bara till för att det ska se snyggt ut och ingenting annat detta gör att en kniv som egentligen går för kanske 12-1300 trissas upp till 3500?!?!
I mina ögon är det ett skämt, ett hånskratt rätt upp i ansiktet, prylfixering at its best.
Jag kan inte stå bakom en design som inte gör kniven det minsta bättre i något avseende och dessutom betala 2500 mer för en design, jag kan inte stå bakom det jag bara kan inte..
.
Globalknivar; Dessa knivar framhäver sig själva att vara något extraordinärt på knivmarknaden, deras stål är mediokert härdas till runt 57 hcr vilket är ganska mjukt, ungefär som alla europeiska knivar trots att de är japanska, dom använder något väldigt difust stål som heter CrMoVa 18 detta stål är inget speciellt i sig över huvudtaget utan mer hemligt för att framhäva sig som något bättre än vad det är.
En global kockkniv 20 cm går på ungefär 13-1500 kronor i affären, min primära kniv som jag använder heter miyabi 6000 mct kostar runt 1300 och spöar global med hästlängder för den har bättre stål och härdas mer vilket gör att skärpan håller bättre.
En annan kniv att passa sig för är wüsthof, de knivarna är europiska och tillverkas i tyskland, tradionell design många modeller med knivhäl, tappar skärpan snabbt och är svåra att underhålla skärpan på och eggen förstörs snabbt på dessa,
Wüsthofs knivar ligger mellan 450- 1200 kronor för en kockkniv, beror på vilken serie man ska ha, vill du ha en europeisk kniv som håller skärpan bättre så ska du köpa victorinox, de knivarna kostar ca 550 och är mer glädje att använda än wüsthof.
Yaxell, bland de dyraste knivarna på marknaden, Kockknivarna ligger och dansar på 1300- 3500
Här skickar jag ut en varningssignal till folk, dessa knivar är överprisatta till tusen,
Varför? Knivarna tillverkas med damaskerat stål, vilket innebär att man laminerar mjukare lager stål runt kärnstålet, kärnstålet är t.ex vg10 stål lr sg2 etc. för att få ett mönster.
Yakxell zen; 37 lager stål, vg-10 stål. 1300:-
Yaxell ran 69 lager stål, vg 10 stål. 1600:-
Yaxell Gou 101 lager stål, sg2 stål. 2600 :-
Yaxell super gou 161, sg2 stål. 3500:-
Gou och super gou har samma kärnstål som min kniv jag främst använder, vg 10 stålet är sämre
Så vad gör denna damaskering? den gör absolut ingenting för knivens prestanda, kniven blir inte bättre över huvudtaget. Damsakering är bara till för att det ska se snyggt ut och ingenting annat detta gör att en kniv som egentligen går för kanske 12-1300 trissas upp till 3500?!?!
I mina ögon är det ett skämt, ett hånskratt rätt upp i ansiktet, prylfixering at its best.
Jag kan inte stå bakom en design som inte gör kniven det minsta bättre i något avseende och dessutom betala 2500 mer för en design, jag kan inte stå bakom det jag bara kan inte..
.