Köksliv

Äppelpaj

Kategori: Recept

 
Så nu ska jag avslöja hur jag gör min äppelpaj, jag gör den inte som andra människor jag anpassar den så den blir smidig att göra men fortfarande ska den vara fruktansvärt god. När man gör maträtter i formar t.ex äppelpaj eller gratänger så kan man omöjligt veta vad dom smakar innan de kommer ut ur ugnen, därför kokar jag min paj.

Först skalar man äpplen jag använder frysta färdigskalade på jobbet jag tror inte att det finns att köpa på affären. Klyftar ner äpplena och drar i dom i en kastrull, drar på äppeljuice, äppeljuicen har två funktioner i det här fallet, det gör att äppelklyftorna inte bränns och ger smak vilket vatten inte tillför.

Sedan låter jag de koka tills dom bryts ner, drar på med kanel socker och ingefära, sockret är för att tona ner syran, kanelen är för en god ton till äpplena och ingefäran gör att man får en liten liten kick av den.

Sen gör jag att smul till pajen då använder jag digestivekex som jag krossar eller smular i matberedare, sen drar på smör ca 100 g på 15 kex och en sju helvetes massa honung, tills det blir en klibbig massa, sen rostar jag den i ugnen på ca 175 c 150 om det är varmluft, rör om var 7e till 10e minut tills smulet är gyllenbrunt och börjar bli hårt därefter låter jag det svalna sen krossar det till crumble.

Jag brukar även servera rostad kokos till den, ovanpå en kula glass, enklast är att rosta kokos i en torr stekpanna eller en sauteuse. vrid upp plattan på ganska hög värme ca 8an på en induktion och häll i en halv påse kokosflingor, rör konstant och flippa flingorna i pannan så att dom inte bränns, låt de ta färg dom ska vara mörkt  gyllenbruna när dom är färdiga.

Denna metod funkar till alla pajer.
Kommentera inlägget här: